Marec 2018

25. 3. 2018

Spomladansko “čiščenje”

Prvi meseci novega leta so me že popeljali skozi čustveni vrtiljak sreče, ponosa, veselja, navdiha, grenkobe, jeze, žalosti in žalovanja.

Pred dnevi sem se udeležil medgeneracijske pomladne delavnice z osnovnošolci prostovoljci v glavnih vlogah. Dogodek se je odvijal pod mentorstvom učiteljice Martine, aktivne tudi na področju pomoči brezposelnim pri pridobivanju različnih znanj in medgeneracijske solidarnosti. Nadziranje okoli 30 nadobudnih in živahnih najstnikov pri vsem, kar ni »etikirano« z življenjsko nepomembno, a vendar nekako usodno številko od 1 do 5, lahko pomeni kar misijo nemogoče. Vendar je Martini pri tem uspelo. emersonUspelo na način, ki predstavlja primerno okolje za razvoj posameznika in vrača družbi vrednote in smisel – uspešno sodelovanje v skupinah v obliki pomoči drugemu, potrpežljivosti, druženja, komuniciranja, ustvarjanja ter celo učenja organizacijskih vrlin. Na misel so mi ob tem prišle besede Libby Larsen:

»Veliki mit našega časa je prepričanje, da tehnologija predstavlja komunikacijo.«

Dober izziv tudi za nas odrasle, ki s(m)o tako obremenjeni s tem. »Dan inspiracije« pa se s tem še ni zaključil. Pozneje sem skozi okno opazoval igro otrok, vredno scenarija za Hollywoodski film. Skupina dobro »podkovanih« najmlajših je pomagala drugemu pri prvih metrih na rolarjih in se skupaj z njim veselila tega dogodka. Temu ni potrebno več kaj dodati.

Drugo plat življenja pa predstavlja staranje prebivalstva in s tem povezane težave oz. neizogibni dogodki. Smrt bližnjega je stresna situacija, na katero nikoli nisi pripravljen, ne glede na situacijo. Težki trenutki pa so vendarle še bolj zbližali družino in pokazali pravo moč družinskih vezi. Veseli me dejstvo, da sem zadnje trenutke preživljal skupaj z mamo, ki je bila sinonim za nesebično pomoč ostalim in spoštovana ženska s strani mnogih. Na njenem primeru se je pokazalo, kako pomembno je stati bližnjemu ob strani ter mu s tem izkazati hvaležnost za vse, kar je v življenju storil zate.

Za zaključek: leto, v katerem rojeni na prelomu tisočletja vstopajo v polnoletnost me tako navdaja z optimizmom glede prihodnosti. Verjamem pa da so omenjene izkušnje dokaz, če smo že »prisiljeni« za boljši jutri razmišljati izven okvirjev, da so mogoče okvirji sami potrebni sprememb.