Predstavitev v Šk. Loki

22. 11. 2016

2 dneva, 2 predstavitvi

Ko sem pred časom pisal o izkušnjah, ki sem jih dobil že s poučevanjem enega otroka, se mi niti sanjalo ni, kaj me še čaka.

Po izkušnji v septembru se mi je zdelo, da bo navdušiti mlajše za to nič kaj tiho glasbilo že kar manjši podvig, pa imam po zadnjih dveh predstavitvah popolnoma drugačno mnenje. Po večini so bili fascinirani že nad samim inštrumentom, še bolj pa kasneje nad energijo, ki jo oddaja. Po drugi strani pa se je tudi meni občutek res glasnega navdušenja 200+ učencev včeraj zdel neverjeten in izkušnja, ki je ni moč doživeti ravno vsak dan. Včasih so podobna doživetja na koncertih, vendar se vseeno ne morejo primerjati s tem. Ko gre enkrat samo zate in za tvoj projekt, je to nekaj drugega in je težko opisati.

b508b5db807cc0542bedacaf94eb5858Kljub temu, da sem se v življenju že navadil takšnih in drugačnih “posebnežev”, pa me vseeno presenetijo mlajši in mi dokažejo, stric, “you got another thing coming”. Tako te najstnica preseneti s tem, da obožuje grozljivke in na klavirju v glasbeni učilnici zaigra izseka iz njenih dveh najljubših filmom. Po tistih nekaj sekundah “buljenja” in čudenja ugotoviš, da pred tabo ni samo talent, ampak predvsem sorodna duša. Že sam sem v najstniških letih “požiral” grozljivke in to, da imaš priložnost spoznati osebo, ki že pri teh letih kaže velik interes za to vejo umetnosti, je res nekaj nevsakdanjega. Ustvarjalnost se pri različnih posameznikih lahko kaže v različnih oblikah, zato sem svoj način poučevanja zaradi tega ponovno začel postavljati na glavo, oz ga za v bodoče prilagajati tudi v tej smeri. Včasih za tako spoznanje res ni treba veliko, lahko (in upam) pa prinese kaj velikega v prihodnosti.

Sem pa spoznal tudi manj prijetno plat, ki se tiče denarja. Ogromno vprašanj je bilo o ceni bobnov, opreme in gradiva. Navadno take stvari odgovoriš mimogrede in rutinsko, ampak v tem primeru je situacija drugačna. Človeka kar zmrazi, ko pomisli nato, da so že najstniki tako obremenjeni s tem.. Seveda je dejstvo, da si v današnjih časih starši kaj težje privoščijo, vendar ko vidim to iskrivost, željo in predvsem potencial, ki ga kažejo mlajši, najrajši sploh nebi nič povedal. Denar v primeru izstopajočega talenta nikoli nebi smel predstavljati ovire, in k sreči obstajajo posamezniki, ki svojo kariero posvečajo/mo tudi pri razvoju potenciala teh talentov.

Kot sem že v enem od prejšnjih blogov opisal, ne potrebujemo vsi na začetku najboljših bobnov, v nekaterih primerih niti tistih, ki jih nam “vsiljujejo” trgovci, ampak sta včasih za začetek dovolj že pada za noge in roke. Nenazadnje je je tudi ogromno bobnarjev začelo na tak način, kaj pa jim je uspelo v življenju pa je dokaz, da je vse mogoče.

Do naslednjič: stay inspired and inspire others!